• Årsmöte 2019

    Även om sidan har officiellt lagts ner, vill vi pĂ„minna hĂ€r om Ă„rsmötet. (Detta pĂ„ grund av bristande funktionalitet inom […] Läs resten…

  • Lansering av vĂ„r nya webbsida

    Den 1. januari 2019 tar vi vĂ„r nya webbsida pĂ„ Idrottonline i reguljĂ€r drift: http://idrottonline.se/GotaverkensSDK-Sportdykning/ Vi hoppas att den nya […] Läs resten…

  • Strandens dag

    Runtom i landet stĂ€das strĂ€nder och badplatser. Den 15 september Ă€r det dags för GVSDK att visa miljötĂ€nk och röja […] Läs resten…

Historia

I GVSDK har det funnits ett antal olika dykbĂ„tar och pĂ„ den tiden jag blev medlem 1982 fanns dĂ„ dykbĂ„ten ”Russinet”.
”Russinet” var en ca 9m lĂ„ng stĂ„lbĂ„t med en 4cyl perkings dieselmotor ombyggd för dykning pĂ„ Arendalsvarvet av medlemmar. Russinet har fungerat hyfsat bra fast med ett antal olika haverier..men den sjönk aldrig. Nu vilar den pĂ„ sin plats pĂ„ Jagaren SmĂ„land dĂ€r den en gĂ„ng hĂ€ngde som en officers slup.

VĂ„r nĂ€sta dykbĂ„t fick vi nys om via en medlem som bodde pĂ„ Hönö, dĂ€r han sett den vid ett par tillfĂ€llen. Mannen som Ă€gde bĂ„ten som var kombinerad trĂ„lare och familjebĂ„t skulle sĂ€lja den för att den passade inte familjen. GVSDK köpte bĂ„ten och den kunde anvĂ€ndas dykning med en gĂ„ng, namnet pĂ„ bĂ„ten blev ”Druvan”.
Druvan tjĂ€nade oss i mĂ„nga Ă„r, Ă€ven den med nĂ„gra haveriet men sĂ„ Ă€r det ju med gammla bĂ„tar. BĂ„ten var en plastad trĂ€bĂ„t med en volvo penta md32 6 cyl diesel, med plats för 4 kojplatser, styrhytt och ett akterdĂ€ck. Man var lite begrĂ€nsad med dykplatser om man var mer en 10 personer dĂ„ man var tvungen att gĂ„ i land för att dyka. Druvan var ocksĂ„ med i mĂ„nga uppvisningar bĂ„de pĂ„ Älvens dag och Marsstrands Racet och dĂ„ som plattform för livrĂ€ddningsuppvisningar.

Men efter att Ären gick och gvsdk beslutade om att skaffa en större dykbÄt, hittade vi en bÄt via en kontakt pÄ kustbevakningen dÀr dom hade bÀrgat en fisketrÄlare i stÄl utanför Fotö. Vi var uppe nÄgra st för att kolla denna bÄt och för att göra historian kort bestÀmde vi oss för att köpa den.
Sen kom renoveringsfasen vilket tog lĂ€ngre tid en var planerat. UppstĂ€lld i frihamnen med ett gigantiskt tĂ€lt kunde vi börja jobba med den. Tre Ă„r senare flöt den i vattnet och dĂ„ med en nyrenoverad rak 6 cyl Scania diesel sen ett ytterligre ett Ă„r med inredning och el-montering. NĂ€r dykbĂ„ten var fĂ€rdig mĂ€tte den ca 13 m inkl dykplattform och bruttovikt pĂ„ ca 18 ton. Hon har plats för 12 dykare (Max) och övernattnings möjligheter för 8 personer. Vid en högtidlig sermoni döpte vi bĂ„ten till ”Vinan” vilken kom av dom tidigare dykbĂ„tarnas historia. Russinet fick namnet för att den var sĂ„ skrynklig i plĂ„ten och Druva sitt namn för att den var sĂ„ slĂ€t och sĂ„ siste dĂ„ Vinan för att det Ă€r den fullĂ€nda dykbĂ„ten.
För övrigt kan kan Vinan leverera dykluft med sin inbyggda kompressor pĂ„ 240 liter/min och för sĂ€kerheten har vi en gummibĂ„t pĂ„ hytt-taket som lyfts ner med en hydralkran. Pentry för laga lite god mat pĂ„ lĂ€ngre dykresor finns och Ă€ven en ”riktig” toalett.