• Årsmöte 2019

    Även om sidan har officiellt lagts ner, vill vi pĂ„minna hĂ€r om Ă„rsmötet. (Detta pĂ„ grund av bristande funktionalitet inom […] Läs resten…

  • Lansering av vĂ„r nya webbsida

    Den 1. januari 2019 tar vi vĂ„r nya webbsida pĂ„ Idrottonline i reguljĂ€r drift: http://idrottonline.se/GotaverkensSDK-Sportdykning/ Vi hoppas att den nya […] Läs resten…

  • Strandens dag

    Runtom i landet stĂ€das strĂ€nder och badplatser. Den 15 september Ă€r det dags för GVSDK att visa miljötĂ€nk och röja […] Läs resten…

Historia

GVSDK 40 Är 

En liten sammanstÀllning av de 40 gÄngna Ären i klubben.

Klubben bildades 1972 som en varvsklubb, av Hans Decker, Kurt Lindgren och Leif Lindgren. De var dykare pÄ Götaverken och ville ha möjlighet att Àven dyka pÄ fritiden.

1976 var Leif Lindgren ordförande och samma Är anslöt de sig till SSDF och medlemsavgiften var 60:-. De genomförde Àven en stadgeÀndring sÄ det skulle passa till RF:s regler och berÀttigade till medlemskap var de anstÀllda hos Götaverken AB samt dess familjemedlemmar.

1977 var Kurt Lindgren ordförande och medlemsavgiften höjdes till 100:-. Problemet ”bĂ„ten” en aluminiumbĂ„t skall sĂ€ljas och en gummibĂ„t för 10 personer med utombordare, 25 hk, skall anskaffas.

VÄren 1977 började man pÄ prov med ungdomsverksamhet (upp till 16 Är och anhöriga) som föll vÀl ut med trÀning tisdagar och fredagar. Dyk resa till Röda Havet berÀknas kosta 2530:-. Stefan Banck kom in i klubben och började tidigt utbilda nya dykare.

Russinet anskaffades -78/79 och byggdes om vid Arendalsvarvet i cirka 1,5-2 Ă„r. Redan dĂ„ var vi en bĂ„t renoveringsklubb. 1979 flyttades ungdomsverksamheten ut till Frölunda under namnet ”Frölunda fridykare” och blev öppen för alla. Via skolornas SIA-verksamhet fick man in nya medlemmar. 1978 införskaffades den första kompressorn och den var Ă€ven med pĂ„ det första ”VĂ€stkust-racet” som hjĂ€lpkompressor pĂ„ Vinans tak för att fĂ„ mer kapacitet dĂ„ vi dĂ„ var 12 dykare ombord.

1978 ordnades en resa till IBIZA dÀr utfÀrderna ordnades pÄ egen hand med medhavd gummibÄt, utombordare, flaskor och bly som flögs ner.

Tonny kom in i klubben 1982 och var materialansvarig samt tog hand om ”Druvan” och gummibĂ„ten. FrĂ„n 1985 höll han i klubbens utbildning i CMAS och 1990 startade han och Stefan Banck ”Mactan Diving”.

1983 startade en bussresa för fĂ€rd upp mot Lofoten men man kom inte lĂ€ngre Ă€n till Lesjöfors dĂ€r man krockade med en bil som svĂ€ngde ut strax för bussen som gick ner i diket och vĂ€lte. Det blev mĂ„nga skadade varav tvĂ„ riktigt illa. Det blev bara skrot kvar av bussen och som tur var hade de surrat all utrustning sĂ„som kompressor, flaskor, bly och drĂ€kter ordentligt för allt lĂ„g kvar lĂ€ngst bak i bussen. Föraren ville inte göra ett nytt försök nĂ€sta Ă„r sĂ„ Tonny tog busskort sĂ„ att de kom ivĂ€g 1984 upp till Lofoten och bodde pĂ„ ett vandrarhem. Redan dĂ„ ordnade man det sĂ„ att man delade in sig i matlag för att fördela arbetsuppgifterna. Ägaren var noga med att de skulle vara inne senast kl. 22 sĂ„ det blev mĂ„nga som kom och gick ”fönstervĂ€gen”.

1988 blev det Stavenes i Norge samt flera Ă„r i rad blev det Norgeresor oftast tillsamman med Öckerödorarna. Även Anholt har besökts ett antal gĂ„nger. Orkney öarna i Skottland har Ă€ven besökts dĂ€r det finns massor av vrak att titta pĂ„.

Under 80-talet hölls sommarlĂ€ger pĂ„ Hammerö under namnet ”Camp Gustav” med liknande upplĂ€gg som vi idag har pĂ„ ”VĂ€stkust racet”.

1992 blev Christer Flygring ordförande i klubben (kom in 1988). Dick Augustsson (1985 in i klubben) tog hand om ungdomarna. Norgeresa för cirka 3500:-. Fin klubblokal dÀr man efterlyste en TV med bandspelare för trevliga möten för de cirka 130 medlemmarna.

1993 slöts ett avtal sÄ att man kunde fylla luft pÄ annat stÀlle 100:- för 10 fyllningar.

1995 planeras resa till Norge 1996 för cirka 2000:-

1996 blev Johan Rhodin ordförande och senare under 90-talet drev Richard HĂ„rd pĂ„ för att man skulle köpa ”vraket” som sedermera blev Vinan, vilket ledde till att under slutet av förra seklet och början pĂ„ detta var vi Ă„ter en bĂ„trenoveringsklubb. Man hade möjlighet att fĂ„ prova pĂ„ att testdyka med en rebreather i Lundbybadet!

1997 livrĂ€ddardag pĂ„ Nya Älvsborgs fĂ€stning sista maj för alla i klubben var en trevlig aktivitet.

1998 Äter en resa till Stavenes i Norge och höstdyk pÄ Pater Noster med strömdyk.

1999 Anholt och vÀstkustrace.

2000 kom Kristian och Mikael in i klubben och hjÀlpt frÀmst till pÄ juniorsidan.

2001 blev Mikael Lövebrant ordförande och ungdomarna hade sommarlĂ€ger pĂ„ Stora RĂ€vholmen. Det slets som attan pĂ„ kajen med att fĂ„ ”Skorven” klar som var arbetsnamnet pĂ„ det projekt som sedermera döptes till Vinan.

2002 Silver till GVSDK i Junior-SM i UV-rugby. Fortsatt jobb pÄ bÄten. Utbildning av *, ** och dykledare med gemensam uppdykningshelg i Lysekil. FridykarlÀger pÄ RÀvholmen.

2003 Thailand resa 7-23 feb. jobb pÄ bÄten och tryckkammarbesök och senare det stora lyftet, Vinan kom i vattnet och flöt. 10 ton vÀgde hon dÄ tom pÄ det mesta. Höstdyk hos Dyk-Leif.

13 september var det dop och ”Vinan” blev hennes namn.

2004 Provdyk med Vinan 5 maj. * och ** CMAS utbildning samt det först VÀstkustracet med Vinan. 12 person ombord och extra kompressor pÄ taket för att hinna fylla alla flaskor.

Resa till Filipinerna och Malaysia med live on board Apu Reef och Sipadan samt en vecka mellan dessa pÄ Berings Resort Kota Kinabalu, 5/2-26/2.

2005 Stefan Banck ordförande och lyckat VÀstkustrace och RÀvholmslÀger.

2006 ny kompressor införskaffas med betydligt större kapacitet. Sommaraktivitet för ungdomar ordnas och under höstdyket bodde vi i en herrgÄrdsliknande boning.

2007 Äter en silvermedalj till GVSDK i JSM i UV-rugby. Ombyggning av klubblokalen under vintern. Röda Havet var Ärets resa förutom de vanliga vÀstkustrace och fridykarlÀger. Förarutbildning under hösten av 6 personer.

2008 Stefan Banck mottog ”DELFIN” pĂ„ SSDF:s 50 Ă„rs jubileum. Det Ă€r den högsta utmĂ€rkelse man kan fĂ„. Bengt Attebo ny ordförande i klubben. GVSDK 2015 möte pĂ„ Stenungsbaden för att se hur vi skall utveckla klubben. Skepparutbildning under vĂ„ren.

2009 BĂ„tmĂ€ssa i DĂŒsseldorf, matlagningskurs och livrĂ€ddardagar i Mullsjö. HĂ„rd blĂ„st under stor del av Ă„rets VR som var 7 perioder lĂ„ngt.

2010 Vargavinter med Vinan fastfrusen i 30 cm tjock is. VR med 7 perioder och fridykarlÀger som vanligt. Vi kan nu fylla Nitrox i lokalen. Provdyk med Poseidons Rebreather.

2011 Kyl tork till kompressorn i klubblokalen har införskaffats. SlÀpkÀrran har frÀschats upp.

Vinan gick pÄ grund strax för VR vilket skapade kaos och panik, men hon blev klar sÄ VR gick att genomföra i 7 perioder. Resa till Tustna i Norge genomfördes liksom Divers Night.

2012 Klubben 40 Ă„r. Klubben fĂ„r sin första kvinnliga Ordförande Catarina Josteus. Utbildning av * CMAS, ** CMAS och dykledare. VR med 6 perioder, Tustna och fridykarlĂ€ger pĂ„ RĂ€vholmen som i Ă„r inte hade vatten i kranen utan vi fick ta med allt frĂ„n hemmahamnen. Deltagit i ”snorkelleden” ute vid Amundön.

/Hans